Provincie genomineerd voor de KoopWijsPrijs met bijdrage van het Natuurvezel Applicatie Centrum.
Bron: website Provincie Noord-Brabant.
De provincie Noord-Brabant is 1 van de 5 genomineerde voor de KoopWijsPrijs. Deze prijs is een initiatief van de Rijksoverheid om maatschappelijk verantwoord inkopen bij medeoverheden te stimuleren. De provincie wist de jury te overtuigen met het pilotproject N272 tussen Beek en Donk tot Boxmeer. De werkzaamheden aan deze weg zijn grotendeels uitgevoerd met bio-based materialen. Dit zijn hernieuwbare materialen van biologische oorsprong. Zo is de deklaag van het asfalt voorzien van bio-bitumen, een reststof van de papierproductie. Maar ook de borden, de markering en het straatmeubilair zijn allemaal op biologische basis. De geleiderails zijn bijvoorbeeld gemaakt van resten van paprikastelen en in het beton van een rotonde is olifantengras gebruikt.
Pubiek bepaalt
Jury: "Tijdens het inkoopproject zijn aannemers en leveranciers uitgedaagd om samen biobased toepassingen te onderzoeken en er is een marktconsultatie georganiseerd. Ook zijn geïnteresseerden, waaronder de markt, betrokken door presentaties te geven en een vakdag te organiseren. Het project is breed in de organisatie verankerd. De provincie geeft nadrukkelijk aan dat er lef nodig was om dit project uit te voeren en heeft dat ook getoond." Wie de uiteindelijke winnaar wordt van de KoopWijsPrijs bepaalt het publiek. Vanaf 18 september kan iedereen die dat wil stemmen via koopwijsprijs.nl. De winnaar wordt bekendgemaakt op 3 oktober tijdens het MVI congres in Nijmegen.
Maatschappelijk verantwoord
Maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI) betekent dat bij de inkoop van producten, diensten en werken de effecten op de 3 P’s worden meegenomen: People (mensen), Planet (milieu), Profit (economische effecten). MVI is een instrument dat kan worden ingezet om duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren. Marktpartijen worden aangemoedigd en uitgenodigd om zo duurzaam en innovatief mogelijke producten en diensten te leveren. Om MVI effectief te kunnen uitvoeren is er binnen een organisatie betrokkenheid nodig van zowel bestuurders, budgethouders als inkopers.
Koopwijsprijs
De Rijksoverheid heeft, mede op verzoek van de Tweede Kamer, de KoopWijsPrijs in het leven geroepen om medeoverheden positief te ondersteunen bij Maatschappelijk Verantwoord Inkopen. Dit jaar wordt de prijs uitgereikt op basis van ingezonden projecten waarbij onder andere factoren als: ambitie, thema, verankering binnen de organisatie, innovatie, effect op beleidsdoelen, interactie met de markt en haalbaarheid voor andere organisaties, een rol spelen.